📌Przygotowuje się je tak samo łatwo, jak tradycyjne mielone.
📌Są delikatne, wilgotne od cukinii i chrupiące od papryki.
📌To dobry sposób na przemycenie warzyw, zwłaszcza dla niejadków.
Polecam. Ja robię zazwyczaj większą porcję i podaję później do kanapek, zamiast wędliny. Możecie te kotlety usmażyć też na grillu.
- 500g mięsa mielonego
- 1 mała cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 jajko
- bułka tarta
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię umyj (nie obieraj) i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zostaw na kilka minut, żeby puściła wodę, a następnie odciśnij nadmiar wody. W tym czasie paprykę i cebulę oczyść i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na maśle lub oleju (5-6 min., aż cebula się zeszkli), zdejmij z ognia, wystudź.
Do miski przełóż mięso
mielone, dodaj odciśniętą cukinię, wystudzoną cebulę i paprykę, sól,
pieprz, posiekaną natkę pietruszki, jajko i 2-3 łyżki bułki tartej.
Wyrób masę i formuj płaskie kotleciki.
Obtaczaj je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Podawaj na ciepło do obiadu lub na zimno do kanapek.
na bogato nadziane!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, często dodaję do mięsa mielonego starte warzywa, muszę spróbować z papryką. Kanapka z żytniego chleba z takim kotletem - to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńTakie kanapki z kotletem, ogórkiem i musztardą są najlepsze :)
UsuńPolecam
Może pomyślcie o https://goodboxfit.pl/dobierz-diete/ to dobre rozwiązanie dla osób które nie lubią gotować lub nie umieją. Sprawdźcie co możecie wybrać jaką dietę i zamawiajcie. Polecam.
OdpowiedzUsuń